Bosnia_and_Herzegovina_32.png  United_Kingdom_32.png

sub.jpg

sdvVoda je daleko najbogatija komponenta svih živih organizama i ima fundamentalan značaj u održavanju kako strukture, tako i funkcije svih tkiva, odnosno stanica kao osnovnih jedinica živih bića. Neunošenje vode dovodi mnogo brže do smrti nego neunošenje hrane. U slučaju neunošenja vode dolazi do smrti već poslije nekoliko dana, pošto organizam izgubi 10 do 20 posto od cjelokupnog volumena svoje tekućine.

Povelja upozorava i na to da mijenjati kvalitetu vode znači ugrožavati život čovjeka i ostalih živih bića koja od vode ovise te da je voda zajedničko nasljedstvo i njezinu vrijednost moraju svi poznavati, ali i da je zadatak svakoga da vodu racionalno koristi.

- Upravljanje vodnim resursima mora se prije svega vršiti u sklopu sliva, a ne unutar upravnih i političkih granica. Voda ne zna granice. To je jedan, zajednički izvor, koji traži međunarodnu suradnju – navodi se u Europskoj povelji o vodi.

Obilježavanje Svjetskog dana voda u BiH započelo je 1995. godine, a od tad se raznim aktivnostima ukazuje na važnost zaštite rijeke i vode te sprečavanja njihovog uništavanja.

Ove godine na Svjetski dan voda Udruženje Eko akcija, društveno-politička organizacija "Jedan grad, jedna borba" i građanska inicijativa "Borba za život" najavljuju inicijativu za promjenu Ustava SŽ kojom se traži zaustavljanje svake mogućnosti privatizacije vodnih resursa i vodoopskrbe stanovištva te građanima garantira pravo na pitku vodu kao jedno od temeljnih ljudskih prava.

Među ostalim sadržajima obilježavanja toga dana je i simbolična akcija čišćenja obala Bregave kojom će predstavnici organizacija civilnog društva i učenici srednjih škola u Stocu poslati poruku o važnosti jedinstva i rada u zajednici, u svrhu očuvanja kulturnog i prirodnog bogatstva toga grada.

Svjetski dan voda obilježava se 22. ožujka pod relevantnim motom kojim se želi naglasiti jedan od brojnih aspekata važnosti voda.

FENA

O VODI

Prirodna izvorska voda NEVRA dolazi iz netaknute i čiste prirode bogate šumama,

izvanredno hidrogeološki zaštićene od bilo kakva onečišćnja na

nadmorskoj visini od 1200 metara sa stalnom temperaturom od 6Cº.

manje od 1mg/l natrija

Zbog čega ne zadržava soli u tijelu i pogodna je za dijetalnu prehranu

8,3pH vrijednost

Što je čini alkalnom vodom, i ne pogoduje razvijanju kancerogenih stanica

Niskomineralizirana voda

Štiti Vaše srce i bubrege, pogodna za djecu i sportaše

NEVRA d.o.o. - sva prava pridržana

designer17