Bosnia_and_Herzegovina_32.png  United_Kingdom_32.png

sub.jpg

17434574_1210005462401677_4993254630189273379_o.jpgVoda je najzastupljenija supstancija u ljudskom tijelu i esencijalna je za život. Tijelo novorođenčeta sastoji se od 75 - 80% vode, a ima brojne važne uloge u tijelu. Pomaže u probavi, prijenosu hranjivih tvari, održava stabilan volumen krvi, regulira tjelesnu temperaturu i sudjeluje u otklanjanju otpadnih tvari. Za djecu je važno da unose dovoljno tekućine kako bi njihovi organizmi adekvatno funkcionirali i kako bi se dobro osjećala. Najbolje sredstvo za nadoknadu tekućine je prirodna izvorska voda. Djeca spadaju u skupinu osoba s povećanim rizikom od dehidracije. Razlozi su sljedeći:

Djeca se tijekom tjelesnog napora puno više zagriju jer se ne znoje kao i odrasli

Osjet žeđi zaostaje za dehidracijom. Do vremena kad djeca osjete žeđ, njihov organizam je već dehidrirao

Često i kad se javi osjet žeđi, djeca ga zanemare ne želeći prekidati igru ili druge aktivnosti

Djeca koja ne konzumiraju dovoljne količine vode ili je previše gube znojenjem, mogu imati poteškoće s koordinacijom, što može dovesti do ozljeda (posebno sportskih), gube sposobnost reguliranja tjelesne temperature, iscrpljena su i povećan im je rizik od cirkulatornog kolapsa.

U današnje vrijeme, kada su djeca puno manje aktivna i većinu vremena provode pred kompijuterima, mobitelima, tabletima i tome slično, vrlo je važno da budu tjelesno aktivna. Bez kretanja nema zdravlja ni razvoja. Svima nam je za cilj da djeca budu sto zdravija, sa razvijenim motoričkim sposobnostima (brzinom, koordinacijom, agilnosti, ravnotežom, izdržljivosti). Veliki problem djeci predstavljaju sokovi. Koji su glavni krivci uz čokolade i grickalice za pretilost. Sokovi su puni šećera koji mijenja cijeli metabolizam, potiče debljanje i jedan je od glavnih uzročnikadijabetesa tipa II. Među pacijentima koji su zbog pretilosti do kraja života ovisni o inzulinu su mladi, ali i djeca ispod 10 godina. Šećer  potiče iastmu, promjene raspoloženja, ubrzava razvoj bolesti srca i povišeni krvni tlak. Dnevne potrebe za tekućinom u djece Potrebe za vodom variraju, ovisno o temperaturi, tjelesnoj aktivnosti, tjelesnoj masi i dobi.

Flaširana prirodna izvorska voda Nevra punjena na izvoru u sterilnim uvjetima, mekana i bez bojazni od kamenca, pogodna je za dojenčad i malu djecu, za piće, pripremu dječje hrane i kuhanje. Nadalje, Nevra sadrži povoljan sastav minerala i elektrolita te je sigurna od svih vrsta onečišćenja; te potiče iz naših krajeva. Navikavanje djeteta na redovit unos vode je poželjno i treba nastojati razviti kod djece svijest o bočici Nevre kao esencijalnoj tekućini koja ima prednost nad zaslađenim napitcima.

Vedran Drmać

Univerzalna sportska škola Sparta

O VODI

Prirodna izvorska voda NEVRA dolazi iz netaknute i čiste prirode bogate šumama,

izvanredno hidrogeološki zaštićene od bilo kakva onečišćnja na

nadmorskoj visini od 1200 metara sa stalnom temperaturom od 6Cº.

manje od 1mg/l natrija

Zbog čega ne zadržava soli u tijelu i pogodna je za dijetalnu prehranu

8,3pH vrijednost

Što je čini alkalnom vodom, i ne pogoduje razvijanju kancerogenih stanica

Niskomineralizirana voda

Štiti Vaše srce i bubrege, pogodna za djecu i sportaše

NEVRA d.o.o. - sva prava pridržana

designer17